Опубликовано

10.10.2017

   Сьогодні, 10 жовтня, відбулося чергове засідання

виконавчого комітету Світловодської міської ради, 

на розгляд якого, в числі інших, було винесено питання 

про затвердження тарифу на теплопостачання 

для абонентів СП ТОВ «Світловодськпобут». 

   Доповідаючи питання, начальник управління економіки виконкому Марія Дмитренко, ще раз спробувала донести до членів виконкому основні положення формування спочатку інвестиційної програми,  а потім – тарифу на опалення. Навіть запросила до слова представника департаменту ЖКГ Кіровоградської ОДА Маргариту Ященко, яка цього дня перебувала у Світловодську з робочим візитом до місцевих колег і потрапила на засідання виконкому.

   Пані Маргарита, в свою чергу, доповіла, що обласний департамент перевірив всі нюанси, пов’язані з формуванням та розробленням тарифу, дотримання термінів та інше і дійшов висновку, що все готово до його затвердження. До речі, М.Ященко підтвердила те, що в одному рішенні можна затверджувати і норми споживання, і сам тариф, а також те, що «старого/колишнього» тарифу для СП ТОВ «Світловодськпобут» не існує, так як той, що «працював» ще минулого опалювального сезону, втратив законну чинність.

   Генеральний директор Сергій Московський запевнив членів виконкому, що підприємство готове зробити тариф у п’ять копійок, але в цьому випадку грошей сплатити за газ НАК «Нафтогазу України» не назбирається вже в наступному місяці. В тарифі має бути можливість сплатити за спожиті енергоносії і видати людям заробітну плату, а це 150 осіб колективу СП. А ще опалення чекають більше як 12 тисяч світловодських сімей, бюджетні установи, в числі яких і лікарня, і дитячі садочки зі школами та інші споживачі. І це не шантаж, як дехто повторює на всіх кутках. Це основа виробничих відносин.

   Черговий раз переконати членів СВК намагалася Олена Михайлик, але, як бачимо, марно…Зокрема, вона намагалася пояснити присутнім, що від не затвердження чи зменшення тарифу нижче показника обґрунтованості страждають люди, які отримують субсидію: в першому випадку – не отримають зовсім, в іншому – допомогу перерахують в бік зменшення.

   Все сказане враження на членів виконкому не склало. Зокрема, Ірина Козак невпинно повторювала своє «не підтримаємо», «процедура не така», «розвести в часі». Щоправда, нарешті, міський голова В.Козярчук змусив її визнати, що «це моя думка». Особиста!

   Варто додати, що думка суб’єктивна і, з огляду на доповідь Маргарити Ященко, юридично неграмотна, а тому – вкрай шкідлива для абонентів «Світловодськпобуту»!

   Та хто про них, тих абонентів, думав? У Ірини Миколаївни своя причина – давній «зуб» на управління економіки як явище, адже свого часу їй, начальниці зазначеного управління, вказали на двері, мовляв, ви така розумна, що ми, сірі і убогі, вас не розуміємо, зате у вас є ноги – от і йдіть собі… А опалення їй не потрібне – у неї автономка (до речі, ще не факт, що встановлена в законний спосіб…). І тут такий шанс «свєркнуть». Не зовсім розуміючи що й до чого, Ірину Миколаївну активно підтримує її політична сила, партія «Свобода», повторюючи її слова, як свої. Воно й не дивно, адже Козак у них найрозумніша. Принаймні, має хоч якийсь трудовий досвід.

   Ще один «дєятєль», відомий у місті як «канхветний авторітєт», Микола Сопільняк знову щось волав, розмахуючи руками і повторюючи або те, що сказала І.Козак, або те, про що говорила Л.Павловська на минулому засіданні. Слава Богу, дуже не поглиблювався в деталі, яких вочевидь не розуміє. Проте «свої сім мішків гречаної вовни» на «веселківську» камеру наволав. Та й завдання по партійній лінії виконав, разів з п’ять прорекламувавши партію «Батьківщина». Напевне, зять Миколи Івановича, депутат міськради Сергій Філоненко, медальку протер і політначальству відрапортує, мовляв, не дарма ваші грошики проїдаю.

   Не зовсім зрозуміла позиція Володимира Хорольського, мовляв, у нас у Кременчуці все нормально, а у вас – то ваші проблеми. Ви думаєте, йому болить за світловодські холодні батареї? Якого, вибачте, щавля цей дядько взагалі робить у Світловодському виконкомі?

   Медійниця Вікторія Атамась зазначила, що на її думку тариф для бюджетних установ високий. Ну, це хоч щось. Тільки пані Вікторія не зазначила, який саме, на її думку, має бути той тариф? Може варто було б запропонувати власні формульні розрахунки, раптом вона в цьому питанні розуміється краще ніж економісти СП та виконкому?

   Страховий експерт з охорони праці Сергій Якименко просто пояснив свою позицію: «Оно ж людина каже, що не правильно, цифри навела. А з іншої сторони я цифр не почув!»

  А як же ви, пане Сергію, прийшли «голосувати» за рішення і навіть цифр не бачили/чули? Ні на сайті, ні в газеті, ні на комісіях, ні на минулому засіданні виконкому? Хоча дійсно, чого б це? Хіба це важливе для Світловодська рішення?

   Підтримали рішення всього п’ять осіб: В.Козярчук та його заступники, Ю.Медвєдєв та А.Бабаченко. Всі інші чи то «мужньо» утримались, чи то принципово проти.

   По завершенні засідання виконкому Сергій Московський зазначив: «Коли люди не погоджуються в економічних аспектах – вони сідають за стіл і виводять якусь константу. А коли політика має власні цілі – тоді базар без конструктиву. Це ми маємо сьогодні. Але я хочу попередити, що наша позиція чітка і юридично, і економічно. Тому ми не просимо поважний виконком затвердити нам

тариф, ми констатуємо, що економічно обґрунтований тариф має бути саме таким. І якщо його не буде прийнято протягом цього тижня – «Світловодськпобут» не отримає номінації на газ в «Нафтогазі» на листопад. А це вже не жарти. Час зрозуміти: зайвий популізм просто заводить нас у глухий кут!»

   Отже, тарифу немає, перспектива початку опалювального сезону стає все більше примарною. А непримиримі «герої» продовжують дурити населення, прикриваючись пустим мішком від гречки, на якому червоним написано «В ім’я громади!» Принаймні, коли через тиждень в соціальних мережах з’являться коментарі типу «…падлюки, та включіть вже опалення! У мене мама на Площі мерзне!», ми будемо знати, кому саме адресовані подібні послання…

Поділитися